2 d’abr. 2014

SÓC UN MITÒMAN. COM PUC SABER-HO?

Ocultar la veritat i fingir són actituds normals i necessàries entre els humans, però si una persona ho fa de manera compulsiva, pot patir un trastorn. Es diu que una persona mentidera o mitòmana és patològica quan les seves mentides són persistents, generalitzades, desproporcionades i moltes vegades, no conscients, d'acord amb el psicòleg Robert Feldman, professor en la Universitat de Massachusetts. Si bé encara falta molta investigació sobre això, diverses investigacions coincideixen que existeixen alguns senyals que permeten reconèixer una persona que és mitòmana compulsiva o patològica, depenent del grau de continuïtat amb aquesta conducta: 

1. Canvien les seves històries tot el temps, fins i tot en ocasions, no mantenen una cosa que havien sostingut prèviament. 
2. Exageren massa els relats sobre qualsevol cosa, des de la més simple fins a la més important.
3. Sempre tenen una història semblant, fins i tot millor, que la que algú els explica a ells. 
4. Viuen una espècie de realitat paral · lela, li donen un altre significat als conceptes de mentida i veritat. 
5. Es defensen enèrgicament davant de qualsevol qüestionament del que diuen. 
6. Solen tenir baixa autoestima encara que mai no ho demostren. 
7. Solen oblidar el que van explicar. 
8. Solen ser persones molt insegures encara que moltes vegades no es nota. 

La mentida patològica és un tipus de comportament que indica una aparent falta de control, un cert trastorn psicològic, per la qual cosa, és important que es pugui reconèixer i diagnosticar aquesta conducta el més aviat possible per rebre l'atenció necessària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada