2 de febr. 2013


L’AUTOESTIMA I LES RELACIONS AMB ELS ALTRES
Només quan estàs bé amb tu mateix, pots estar bé amb els altres. Només quan maneges bé la teva soledat, pots manejar una relació. Necessites valorar-te per valorar, voler-te per voler, respectar-te per respectar i acceptar-te per acceptar; ja que ningú no dóna el que no té dins. Cap relació no podrà donar-te la pau que tu has de crear en el teu interior. Cap relació no et brindarà la felicitat que tu no construeixis. Només podràs ser feliç amb una altra persona quan siguis capaç de dir-li, amb total convenciment i sense el més mínim enganxall o ironia: No et necessito per ser feliç. Però que no se t'acudeixi agredir-la, verbalitzant això enfront d’ell o ella, si saps que, de no comprendre-ho, feriries innecessàriament els seus sentiments. Només podràs estimar si ets independent, fins al punt de no haver de manipular els altres.
Es produeix felicitat en parella o en qualsevol altra relació, quan dues persones felices s'uneixen per compartir la seva felicitat. Difícilment passa això quan cadascú pretén que l'altre el faci feliç. Per estimar, necessites una humil autosuficiència, autoestima i la pràctica d'una llibertat responsable. Pretendre que una altra persona ens faci feliços i ompli totes les nostres expectatives és una fantasia narcisista, que només porta frustracions.
Per això, estima't molt, madura i, quan puguis dir-li a l'altre: Sense tu, també ho passo bé... aquest dia estaràs en millors condicions per viure la vida. Molts cops busquem un amic per escapar de la nostra soledat. No ens sentim bé estant sols i ens sembla que sense un altre ésser la nostra vida no té sentit. Per sentir-nos valuosos i importants, ens abracem a una relació i, si aquesta es trenca, ens sentim morir una mica. Per què busquem crosses?
Podem començar a treballar amb el nostre interior. Podem aprofitar la nostra soledat per créixer per dins. Podem començar de sobte quelcom que estàvem postergant per falta de temps. Podem adonar-nos que som importants. Podem fer tantes coses!... Només estant bé per dins, podem atreure cap a la nostra vida persones valuoses. La nostra autoestima es reflecteix en les nostres companyies i, és per això que, molts cops, ens preguntem per què estem al costat d'aquesta persona?, per què ens governa, ens maneja i fa amb nosaltres el que vol?
És important aprendre a estimar-nos i, cada dia, tenir una mica més d'amor per nosaltres mateixos. Això no és egoisme. Egoisme és pretendre que l'altre canviï... perquè jo em pugui sentir bé, sense cap esforç de la meva part. Per poder estimar una altra persona, primer hem d'aprendre a estimar-nos.
La persona més important en el món i l'única a qui puc canviar és a mi mateix. No comencem a estimar quan trobem una persona perfecta, sinó quan aprenem a estimar perfectament una persona imperfecta. Si vols canviar algú... és que no l’estimes. En canvi, si l’acceptes tal com és, llavors sí.
No us perdeu aquest enllaç, entrevista a la nostra col·laboradora Judith Terrafeta, sobre el tema “ El teu fill el teu mirall”

Cap comentari:

Publica un comentari