18 de gen. 2021

 

Les relacions humanes i les emocions

 


Les emocions i els sentiments sovint interfereixen en les nostres relacions. Anem a veure un exemple:

Pensem en una reunió d'equip. En Joan cap de Servei d´un departament, té entre mans un projecte molt important. Acaben de cridar-li des de la conselleria per a demanar-li que, en el termini de 2 hores, els enviï un informe detallant tots els passos donats fins al moment ja que ho necessiten amb urgència.

En Joan vol aprofitar la reunió d'equip per a demanar a tots els seus col·laboradors que, ràpidament, gestionin la informació de la seva part del projecte per a tenir l'informe llest. Però a l'hora de començar la reunió, falta l'Antoni, un dels membres més antics de l'equip.

L'Antoni arriba mitja hora tard i s'incorpora a la reunió fent bromes. En Joan nerviós, perquè el temps constreny, en veure que ni tan sols demana disculpes es sent enfadat. Ara bé, en Joan pot triar:

 Pot deixar que les emocions el controlin i demostrar el seu empipament davant de l´Antoni i la resta de l'equip.


O pot pensar que segurament l´Antoni, que sol ser puntual, ha tingut algun problema de trànsit i, com no sabia de la urgència de l'informe, ha entrat, com sempre, fent bromes.
 

Hauria d'haver demanat disculpes, però en Joan podria pensar, que aquesta actitud de l'Antoni no l'hauria molestat de no ser pel “marró que els acaba de caure” i que cal resoldre com més aviat millor.


Si en Joan és conscient que pot triar i es pregunta què vol aconseguir, s'adonarà que el més eficaç en aquest moment és no enfadar-se amb l´ Antoni.
Sí, tenim el poder de decidir. Sovint no sabem encara triar com ens sentim, però sí podem escollir com actuem .

L'objectiu d'en Joan és lliurar l'informe en el termini d'una hora i mitja i un empipament només retardarà les coses.


L'exemple pot semblar molt obvi, però no ho és. Generalment no ens plantegem què volem aconseguir amb la nostra actitud o per a què fem les coses i, al no fer-ho, ens deixem portar per les emocions.

Fem tot el que sigui a les nostres mans per a aconseguir resultats satisfactoris en les nostres relacions humanes aprenent a fer el que cal en cada moment, quedar-nos quiets i deixar que les coses passin és la forma més fàcil de no obtenir resultats.

Per això en aquest any nou que comença, mirem danar aprenent a ser hàbils i no deixar-nos portar per les emocions que sentim, siguin de desànim o d'exaltació.

Assumpció Salat

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada