18 de gen. 2021

 

COM ANUL·LAR A UNA PERSONA

 


El pitjor mal que se li pot fer a una persona és donar-li tot.
Qui vulgui anul·lar a un altre només ha de evitar-li l'esforç, impedir-li que treballi, que proposi, que s'enfronti als problemes (o possibilitats) de cada dia, que hagi de resoldre dificultats.


No hem de confondre ajudar amb regalar. Regalar als altres tot el que ens demanen, el menjar, la diversió, el lloguer de la casa, les quotes d´internet, etc, és una mal fer, ja que evitem que l'altre faci servir totes les seves potencialitats, treure recursos que desconeix i desplegar la seva creativitat. Qui viu del regalat s'anul·la com a persona, es torna mandrosa, anquilosada i com un estany d'aigua, per inactivitat, podreix el seu contingut.

 

Aquells sistemes que per "amor" o demagògia sistemàticament li regalen tot a la gent, la tornen la més pobra entre les pobres. És una de les cares de la misèria humana: no tenir iniciativa, desaprofitar els talents, potencialitats i capacitats amb què estan dotats gairebé tots els éssers humans.


Qui ho ha rebut tot regalat es transforma en un indigent, perquè assumeix la posició de la víctima que només es queixa. Creu que els altres tenen l´'obligació de posar-li tot a les mans, i sovint tampoc considera la possibilitat de desenvolupar-se en un treball digne, sigui el que sigui, ja que aquells treballs que se li presenten o podria buscar no li agraden.


És molt difícil que qui ha rebut tot regalat, algun dia vulgui convertir-se en algú útil per si mateix. Li sembla que tots al seu voltant són responsables de fer-lo viure bé, i quan aquesta "ajuda" no arriba, culpa els altres de la seva desgràcia no per anul·lar-lo com a persona, sinó per no tornar-li a donar el que ell o ella creu que li han de donar.


Només les persones o els sistemes més despòtics impedeixen que els éssers humans desenvolupin tota la seva potencialitat per viure. Creuen estar fent el bé, però en definitiva estan emprant una arma per anul·lar a les persones.


Tot això no vol dir que un ajut temporal no sigui necessari en moments especials, potser molt necessari, ara bé ha de ser ofert de manera justa i sàvia, donant sempre les eines i la formació per tal que l´altre aprengui a valdre’s per si mateix.


 Assumpció Salat

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada