11 de març 2019

BUTLLETÍ MARÇ 2019
Unes paraules...
 
Faula de la granota i l'escorpí.
Aquesta faula ens il·lustra com la conducta animal està marcada pels instints o per pautes genèticament determinades que s'han anat establint en el procés evolutiu. Ara bé, a mesura que pugem en l'escala evolutiva, les pautes instintives van perdent predomini, i en el regne dels humans ( animals racionals)  hauriem de ser capasços de saber com gestionar adequadament els nostres instints.
La conducta humna està programada o determinada d'una manera semblant a la conducta animal?
Una resposta afirmativa dificultaria defensar l'existència de la llibertat humana.

Un escorpí que desitjava travessar un riu, li va dir a una granota:
-Duu-me a la teva esquena.
-Que et dugi a la meva esquena? - va contestar la granota. Ni pesnar-ho! Et conec!. Si et duc a la meva esquena, em picaràs i em mataràs!
-No siguis estúpida -li va dir llavors l'escorpí. No veus que si et pico t'enfonsaràs en ll'aigua i que jo, com que no sé nedar, també m'ofegaré?
Esl dos animals van seguir discutint durant una estona, i l'escorpí es va mostar tan persuasiu que la granota va acceptar passar el riu amb ell. El va carregar sobre la seva lliscosa esquena, ell s'hi va agafar, i van començar la travessia.
Arribats enmig del gran riu, de sobte, l'escorpí va picar la granota.
Aquesta va sentir que el verí mortal s'estenia pel seu cos mentre s'ofegava, i amb ella ll'escorpí, i ei va cridar:
- Veus! T'ho havia dit! Però què has fet?
- No puc evitar-ho - va contestar l'escorpí abans de desaparèixer en les glauques aigües. És la meva naturalesa.
 
És evident que els humans estem condicionats biològicament, socialment... Ara bé, aquests condicionants són tan forts que determinen el nostre comportament?
 
Això és el que manté el determinisme; així, si coneguéssim el pes d'aquests factors en una persona podrien predir o preveure el seu comportament. L' altra postura és pensar que existeix un lliure albir, on  tot reconeixent el pes del condicionants, entenem  que aquests no encarrilen invariablement el comportament i que, per tant, aquest el podem canviar a millor.
Algunes preguntes més per reflexionar:
Creus que la granota actua amb saviesa i discerniment?
La granota és bona?
La granota és sàvia?
 
Podeu fer-nos arribar les vostres reflexions:  asalat@copc.cat
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari